HISTORIAN JEESUS …

… SEKÄ MUUTA POPULAARITIEDETTÄ JA -TEOLOGIAA

Jeesus: WSOY

JeesusJeesus (Kristinuskon vaikuttajat -sarja)
Tom Holmén
WSOY: Helsinki, 2007
246 s.


Jeesus on akateemiseen tutkimukseen perustuva, yleistajuinen kuvaus historian Jeesuksesta. Kirja ei ole tavanomainen ”mitä tutkijat tästä sanovat” -teos, vaan sen pohjana ovat omat julkaisuni tieteen kansainvälisillä foorumeilla. Tutkimukseni Jeesus-kuva liikkuu joka tapauksessa melko tukevasti valtavirrassa. Tämä arvioni perustuu paitsi pitkään kokemukseeni alan ammattitutkijana, etenkin mittavaan Jeesus-tutkimuksen käsikirjaan, jota toimittaessani tutustuin laajasti ja läheltä eri puolilla maailmaa vaikuttavien tutkijoiden Jeesus-käsityksiin sekä siihen, miten he jäsentävät tutkimusta. Arvion jakaa mm. Helsingin yliopiston Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Matti Myllykoski, joka ko. kirjastani kirjoittamassa arvostelussaan toteaa seuraavasti: ”Kun Holmén seuraavaksi esittelee luku luvulta Jeesuksen julkisen toiminnan ydinkohdat, hän seuraa paljolti tutkimuksen suurta valtavirtaa.” Tieteessä tapahtuu 28.18 (2008), s. 66-67.

Kirja todellakin esittelee Jeesuksen julkisen toiminnan ydinkohtia, tai ainakin juuri sellaisia niistä, joista tutkimuksen näkökulmasta parhaiten voi sanoa jotakin. Kutsun niitä historiantutkimuksen kiinnekohdiksi Jeesuksen julistuksessa ja toiminnassa. Kirjassa on 15 lukua. Seuraavassa lukujen 4-13 otsikot:

• Johanneksen kaste
• Jumalan valtakunta -julistus
• Vertaukset
• Kaksitoista opetuslasta
• Ihmeet
• Yhdessä syöminen
• Epäpuhtaat
• Laki
• Temppeli
• Viimeinen ateria ja ristiinnaulitseminen

Martti Mäkisalo kirjoitti kirjasta arvostelun Helsingin Sanomiin otsikolla ”Historiallinen Jeesus on hankala”. Minua haastateltiin Turun Sanomissa. Myös joitakin muita lehtiä kiinnosti asia. Kirkollisista lehdistä etenkin Kirkko ja kaupunki oli kiinnostunut, ja ymmärtääkseni siltä suunnalta järjestettiin kirjan tiimoilta joitakin tapahtumia. Muun muassa olin Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa vastailemassa yleisön kysymyksiin (Jeesus kristinuskossa ja islamissa) Pasilan kirjaston keskusteluillassa, jota juonsi Marketta Mattila. WSOYn piikkiin lienee pantava se, että päädyin vielä televisioonkin, Ylen aamu tv:n joululähetykseen Heikki Ali-Hokan ja Annika Damströmin kyseltäväksi. Kirja valittiin myös vuoden kristillinen kirja -ehdokkaaksi, mistä olin varsin hämmästynyt. Sitä kautta kirjaa esiteltiin jonkin verran muissakin kirkollisissa lehdissä.

Muistan, että kirjaa kehuivat Martti Mäkisalon ja Matti Myllykosken ohella mm. Vartija-lehti, Kirkko ja kaupunki -lehti, joku helluntailiikkeen johdosta, Åbo Akademin Uuden testamentin emeritusprofessori Jukka Thurén, Jeesus-tutkimusryhmämme tohtoriopiskelija Vesa Ollilainen blogissaan sekä Timo Junkkaala Suomen Raamattuopistolta. Tällä perusteella katsoin kirjan jotakuinkin menestykseksi. Kalervo Salo arvioi kirjaa yhdessä Joseph Ratzingerin (Benedictus XVI) Jeesus-trilogian ensimmäisen osan kanssa ja piti suomalaista kontribuutiota onnistuneempana.

Kirjaa on käytetty kurssikirjana eri yliopistoissa. Pääsykoekirjana se on ollut ainakin Itä-Suomen yliopistoon.

Kirja ei enää ole myynnissä kaupoissa, mutta sitä voi tiedustella allekirjoittaneelta oheisen kontaktiruudun kautta.