HISTORIAN JEESUS …

… SEKÄ MUUTA POPULAARITIEDETTÄ JA -TEOLOGIAA

A.D. 30: Art House

A.D. 30: Kirja Jeesuksen kuolemaan liittyvistä tapahtumista
Tom Holmén & Matti Kankaanniemi (toim.)
Helsinki: Art House, 2009
315 s.


AD30Tiedättehän, kuinka pääsiäisenä tai pääsiäisen alla media yleensä nostaa korkealla profiililla esille jonkin kristinuskoon tai Jeesukseen suoraan liittyvän aiheen. Usein aihetta myös ruoditaan jonkin tieteellisen tutkimusalan ja/tai julkaisun näkökulmasta. Vuoden 2009 pääsiäisenä A.D. 30 oli tuo julkaisu. Se oli ajankohtaan liittyvä pääuutinen mm. Helsingin Sanomissa, MTVn Huomenta Suomi -ohjelmassa, Arto Nyberg -showssa ja Yle Puheessa.

A.D. 30 on toinen Åbo Akademin historian Jeesuksen tutkimusryhmän suomeksi julkaisemista kirjoista. Juutalainen Jeesus kirjan tekemiseen osallistui laajalti koko tiedekunnan tutkijoita. A.D. 30 -kirjan neljä kirjoittajaa sen sijaan ovat kaikki tutkimusryhmän jäseniä. Kukin kirjoittaja on kirjoittanut kirjaan muutaman artikkelin. Kustantajan toivomuksesta artikkelit merkittiin kirjaan kuin ne olisivat lukuja yhtenäisessä teoksessa. Artikkelit kuitenkin tehtiin varsin itsenäisinä töinä. Kukin kirjoitti yhteisesti päätetyistä aiheista eikä tekstejä sen enempää sovitettu yhteen. Suunnittelukokouksia oli kaksi, joista jälkimmäinen Turun Robert’s Coffeen yläkerrassa.

Monesti, muttei aina, tietokirjoja kirjoittavat tietokirjailijat. He kertovat, mitä tutkijat näistä asioista sanovat. Sitten ovat ne tietokirjat, joita kirjoittavat tutkijat itse. Hekin tietysti voivat kertoa, mitä tutkijat sanovat ko. aiheesta. He kuitenkin voivat kirjoittaa myös perspektiivistä, joka ei muille tietokirjailijoille ole mahdollinen: omaan tutkimukseen perustuva näkemys. Kyseessä ei silti ole tutkimus vaan vain tavallista sisäistyneempi tietokirja. A.D. 30 on juuri sellainen, tyypillinen vaikka ehkä hiukan normaalia sisäistyneempi tiedettä popularisoiva yleistajuinen tietokirja. Tyypillinen erehdys taas on etsiä tietokirjasta tutkimukselta vaadittavaa argumentointia. Silloinkin, kun kirjoittajat ovat tutkijoita. Jos kirja argumentoisi tutkimuksen tavoin, se ei enää olisi tiedettä popularisoiva yleistajuinen tietokirja vaan tutkimus. Kun tutkijat itse ovat kirjoittajina, kustantaja tietää erityisesti vahtia, ettei kirja kallistu tutkimuksen suuntaan. He toistelevat kirjoittajille: kirjoita yksinkertaisemmin; jätä pois turhia (!?) yksityiskohtia; älä yritäkään käydä läpi kaikkia mahdollisia kysymyksiä; vältä kaikkea formaalia, abstraktia päättelyä ja päättelyketjuja; luovu jargonista (!?); tee tästä mielenkiintoisemman tuntuista; jne.

A.D. 30 sai paljon innostunutta huomiota. Minua ja Matti Kankaanniemeä haastateltiin televisio- ja radiolähetyksissä Huomenta Suomesta Arto Nybergiin. Parisenkymmentä lehteä Helsingin Sanomista alkaen teki kirjasta juttuja. Blogistit pyörittivät keskustelua kuumana. Ensimmäisten joukossa kirjaa ehti kommentoimaan tutkijakollega ja tietokirjailija Kari Kuula: ”Tätä kirjaa suosittelen… Ottakaahan suositus vakavasti. Vaatii nimittäin melkoisen ponnistuksen, että tietokirjailija voittaa kateutensa ja antaa kollegoilleen tunnustusta, etenkin kun he eivät ole kavereitani.” (Linkki tähän tekstiin (pdf) sekä Kuulan omaan blogisivustoon (pdf).)

Arto Nybergissä (pdf) vierailin palmusunnuntaina, mutta seuraavan viikon torstai oli vauhdikkain. Olimme keskiviikkona alkuillasta tutkimusryhmän kanssa koolla Turussa ja päätimme järjestää seuraavaksi vuodeksi pohjoismaisen Jeesus-symposiumin Åbo Akademiin. Siitä lähdimme Matti Kankaanniemi ja minä Pasilaan yöksi. Aamulla MTVn lämpiössä annoin puhelinhaastattelun ruotsinkieliselle Ylelle. Pöllölaaksosta ajoimme takaisin Turkuun Yle Puheen ohjelmaan.

En käy yksityiskohtaisemmin luettelemaan, mitä huomiota ja keskustelua kirja herätti. Joitakin tässä mainitsemattomia tietoja löytynee Kustantajan sivulta.

Kirja ei enää ole myynnissä kaupoissa, mutta sitä voi tiedustella allekirjoittaneelta oheisen kontaktiruudun kautta.

Kirjan sisällysluettelo:

TOM HOLMÉN – MATTI KANKAANNIEMI
Johdanto: mitä, missä, milloin

VILLE AUVINEN
I Miten A.D. 30 -tapahtumista voidaan tietää?
Silminnäkijät
Suullinen traditio
Kirjalliset lähteet
Aitouskriteerit
Kärsimyskertomusten erityisluonne
Tapaustutkimus: Juudas Iskariot

MATTI KANKAANNIEMI
II Tutkimuksen taustavirtoja
Gibson, Jeesus ja juutalaiset
Uskonto, tausta ja tutkimus
Valinnan edessä

TOM HOLMÉN
III Meno vai meno-paluu Jerusalemiin – junailiko Jeesus kuolemansa?
Pikaisen väkivaltaisen kuoleman mahdollisuus ja todennäköisyys
Jeesuksen uhkaavalle väkivaltaiselle kuolemalleen antama merkitys
Mitä tilaa sitä saa: mielessä vain menolippu?
Makhaira ja stauros: suunnitelmien onnistumisesta

VILLE AUVINEN
IV Jeesuksen viimeiset tunnit
Ristin kantaminen
Golgatan sijainti
Vaatteiden jakaminen
Julkinen häpäiseminen ja pilkka
Tuomion syy
Kaksi muuta ristiinnaulittua
Viimeiset sanat
Kuolinsyy

MATTI KANKAANNIEMI
V Mitä tapahtui Jeesuksen haudalla?
Jeesuksen hautaus
Tyhjä hauta
Tapahtui haudalla

TOM HOLMÉN
VI Synkkä sapatti ja ylösnousemuksen ongelma
Mikä oli Jeesuksen kärsimyksen ongelma?
Risti kirouksena
Tie jolle ei astuttu
Ylösnousemus(kokemus) ja teodikea-ongelma
Ylösnousemus ongelmana

VESA OLLILAINEN
VII »Ja hän ilmestyi heille…»: ylösnousemusilmestykset Uudessa testamentissa
Varhaisin luettelo Jeesuksen ylösnousemuksen todistajista
Naiset Jeesuksen ylösnousemuksen todistajina
Ylösnousemustraditioiden historiallinen aines

MATTI KANKAANNIEMI
VIII Aaveita, enkeleitä ja ylösnousseita: sosiaalitieteellisiä näkökulmia ylösnousemusilmestyksiin
Analogiaa etsimässä
Näkökulmia kokemuksiin
Kokemusten luonne

VESA OLLILAINEN
IX Ylösnousemus ja varhaiskirkko
Paavali ja kaksi varhaisinta pääsiäistraditiota
Ylösnousemususkon teologisia ulottuvuuksia
Pääsiäistapahtumat varhaiskirkon teologisena kulmakivenä

Loppuviitteet
Lähteet
Hakemisto